Digikoulu inspiroi uuteen digitaaliseen liiketoimintaan

Sari Niemi osallistui toukokuun lopulla Helsingissä järjestettyyn Yrittäjän Digikouluun. Koulutukseen hän lähti päivittämään digitietouttaan sekä hakemaan vinkkejä muun muassa henkilöbrändäykseen ja sosiaaliseen mediaan liittyen. Sitä hän ei osannut odottaa, että koulutuksesta hän lähtisi uusi bisnesidea takataskussaan.

Yrittäjän Digikoulu on osa Reboot Finland –hanketta, jonka tarkoituksena on tuoda digitaalisuus jokaisen ulottuville ja herätellä yrittäjiä päivittämään digitaalista osaamistaan sekä siten kehittämään liiketoimintaansa digitaalisin keinoin. Reboot Finlandin takana ovat työ- ja elinkeinoministeriö, Tekes ja Finpro. Digikoulujen suunnittelusta ja käytännön toteutuksesta puolestaan vastasi Innokampus Oy.

Koulutuksessa Sari sai hyvän käsityksen siitä mitä digitalisaatio on nyt ja mitä se tulee olemaan tulevaisuudessa. Myös tekoälyn ja IoT-tekniikan tuomat mahdollisuudet liiketoiminnalle hän kokee kiinnostavana.

– IoT-tekniikka on mennyt vuosien varrella hurjasti eteenpäin ja se on myös halventunut. On hyvä kuulla aika ajoin siitä mihin digitalisaatio on menossa tulevaisuudessa, jotta sitä pystyy peilaamaan omaan tekemiseen. Koin koulutuksen olevan eräänlainen laukaisu luovuuteen. Sain paljon ajatuksia siitä, miten voisin hyödyntää digitalisaatiota jo olemassa olevassa ja uudessa bisneksessäni.

Koulutuksissa kuultiin monia käytännön esimerkkejä yrityksistä, jotka ovat onnistuneet hyödyntämään digitaalisia kanavia ja työkaluja helpottamaan asiakkaiden ostopäätöstä ja –kokemusta. Näiden esimerkkien inspiroimana Sari perusti Paristopaketti.fi nimisen verkkosivun, josta asiakkaat voivat tilata paristoja jatkuvana tilauksena suoraan kotiinsa valitun toimitusvälin mukaisesti. Idea uuteen bisnekseen muotoutui digikoulua seuranneena päivänä Sarin vieraillessa isänsä luona ja nähdessään pöydällä makaavan pariston. Simppelin konseptin keskipisteeksi valikoitui paristot, sillä vastaavanlaista palvelua ei löytynyt Suomesta ja aito tarve palvelulle oli olemassa.

Monilla kuluttajilla paristot tuppaavat kasaantumaan kodin nurkkiin ja kierrätykseen vieminen lykkääntyy lykkääntymistään. Paristopaketti.fi –palvelulla ollaan pyritty helpottamaan muun muassa paristojen säännöllistä vaihtamista ja kierrätystä. On olemassa paristoja, joiden vaihtamisen unohtaminen voi olla kohtalokasta. Pelastusopiston tilaston mukaan joka kolmannessa Suomessa sattuneessa asuinrakennuksen tulipalossa ei ole ollut palovaroitinta tai se ei ole toiminut. Palovaroittimen paristot suositellaan vaihtamaan vuosittain.

– Kauttamme asiakkaat voivat tilata palopaketteja, joissa toimitetaan esimerkiksi vuosittain palovaroittimiin uudet paristot. Jatkuva vuosittainen tilaus varmistaa sen, että paristot ovat varmasti ajan tasalla eikä sinun tarvitse enää pähkäillä milloin paristot tuli viimeksi vaihdettua.

Bisneksessä on haluttu ottaa huomioon myös paristojen oikeaoppinen ja helppo kierrätys. Viime vuonna kierrätykseen päätyi vain 46% paristoista ja tähän haluttiin saada muutos. Paristopaketin saatuasi voit lähettää samaisessa paketissa vanhat paristosi takaisin palveluntarjoajalle ilman lisäkustannuksia. Enää ei tarvitse kasvattaa paristopinoa vaan niistä pääsee eroon samantien.

Ⓒ Innokampus