Digikoulu valmentaa yrittäjiä digiaikaan

Yrittäjän Digikoulu – kiertue suuntasi 30.5. pääkaupunkiseudulle Helsinkiin. Paikalle saapui noin 50 yrittäjää, jotka janosivat digiaallonharjalle kipuamista. Digikoulun tavoitteena on kiertää ympäri Suomea valmentaen yhteensä yli 600 yrittäjää digitalisaatioon. Digikoulussa opetetaan muun muassa minkälaisia mahdollisuuksia tämän päivän digitaalinen toimintaympäristö tuo liiketoiminnalle. Koulutuksen valmentajana toimii Rami Saarniaho yhdessä Innokampuksen nuorten digilähettiläiden kanssa. Helsingissä ääneen pääsivät myös edustajat Suomen Yrittäjistä ja Tekesiltä.

Koulutuksen aluksi Rami Saarniaho korosti haluavansa erityisesti provosoida yrittäjiä. Yrittäjät pitää saada muuttamaan ajattelutapaansa ja hyväksymään se fakta, että heidän täytyy muuttaa toimintaansa tai heillä ei enää yksinkertaisesti ole bisnestä. Nuoremmat sukupolvet perustavat startuppeja, jotka kiitävät markkinajohtajien ohi, koska he ovat pystyneet digitalisoimaan oman toimintansa.

”Digitaalisen liiketoiminnan kasvu vaatii nykyisten toimintamallien kyseenalaistamista ja ajattelutavan muutosta”, kertoo Joonas Mikkilä Suomen Yrittäjistä.

Digitalisaatio ei tarkoita tuotteen muuttamista bittiavaruudeksi ja numeroiksi, vaan se on tapa tehdä nykyisiä asioita toisin. Tavoitteena on helpottaa asiakkaan päätöksentekoa. Digitaalinen toimintaympäristö mahdollistaa reaaliaikaisen datan ja palautteen keräämisen asiakkailta, jonka ansiosta korjaavia toimenpiteitä voidaan suorittaa saman tien. Analytiikan avulla voimme tarkastella verkkosivujen kävijätietoja ja sen pohjalta kehittää sivuja enemmän kohderyhmää palvelevaksi.

”Älä ajattele, että digitalisaatio ei koske meitä, vaan että MITEN se koskee meitä”, digilähettiläs Jesse Hongisto muistuttaa. Digitalisoituminen on välttämättömyys tulevaisuudessa. Jokaisen yrittäjän on väistämättä kohdattava totuus, että liiketoiminnan selviytyminen vaatii muutosta ja rohkeutta tehdä päätöksiä digitaalisemman tulevaisuuden puolesta.

Aamun teoriaosuuden vastapainoksi iltapäivän ohjelma sisälsi hands on -työskentelyä kohdennetuissa workshopeissa. Osallistujat jaettiin omien tarpeiden mukaan pienryhmiin, joissa kyseiseen aiheeseen erikoistunut digilähettiläs valmensi ryhmäänsä täsmätoiveiden ja kysymyksien pohjalta.

Erityisen hyvää palautetta keräsivät Innokampuksen nuoret digilähettiläät. Innostavat ja osaavat nuoret esittivät opettavaisia esimerkkejä digitalisaatiota hyödyntäneistä yrityksistä, ja jakoivat omaa osaamistaan yrittäjien kanssa.

Turun Digikouluun 26.4. osallistuneilta yrittäjiltä satoi kehuja koulutukselle. Metallikonepajayrittäjä Markku Peltola kertoi lähteneensä digikouluun tavoitteenaan oppia digitalisaatiosta yritystoimintaympäristössä. Koulutuksesta käteen jäi yllä olevan lisäksi iso liuta digitaalisia työkaluja, joita hän aikoo hyödyntää liiketoiminnassaan. ”Ehdottomasti yksi parhaimmista koulutustilaisuuksista, joihin olen osallistunut.” Mauno kehuu koulutusta.

Osana Reboot Finland -hanketta oleva Yrittäjän Digikoulu on pienille ja keskisuurille yrityksille tarkoitettu valmennustapahtuma, jonka tarkoituksena on siirtää Suomea digiaikaan. Reboot Finland on työ- ja elinkeinoministeriön, Tekesin ja Finpron hanke. Digikoulut organisoi ajatushautomo ja innovointitalo Innokampus Oy

Heli Jalava

Ⓒ Innokampus