Entinen luuseri

Nimeni on Sonja ja olen 17-vuotias lukiolainen Kouvolasta. Vasta vuosi sitten aloin ymmärtämään, miten oikea maailma toimii. Sitä ennen elin satumaailmassa. Oletin elämäni olevan täydellinen heti huomenna. Ahkeruus palkitaan, sen voin vannoa. Vielä yläasteella olin luuseri, joka itki yksin huoneessaan, kun asiat eivät menneet kuten halusin. Jos ei tee mitään unelmiensa eteen, kuinka voisi olettaa niiden toteutuvan?

Yläasteen loppupuolella sisälläni syttyi kipinä. Aloin tehdä asioita, joista aidosti pidin. Nämä asiat olivat samalla sellaisia, joista on ollut minulle suuresti hyötyä. Yksi näistä asioista oli hakuprosessi Kouvolan Nuorisovaltuustoon. Päästäkseni valtuustoon minun piti pitää puhe. Puheeni oli mielestäni surkea, joten en tiedä miksi tai miten minut valittiin, mutta olin ikionnellinen tultuani valituksi. Nuorisovaltuustossa opin puhumaan yleisön edessä. Sitä ennen en pystynyt puhumaan edes kymmenen ihmisen edessä. Puheita pitäessä minulle nousi kylmähiki, ja ääneni katosi teille tuntemattomille heti, kun yritin avata suuni. Nykyään minulla ei ole mitään ongelmaa esiintyä, vaan päinvastoin tykkään puhua yleisölle.

Nuorisovaltuustossa ollessani kuulin ensimmäisen kerran Innokampuksesta. Innokampuksen valmentajat pitivät meille nuorisovaltuutetuille workshopin Kouvolan Ohjaamossa. Huomasin heti, että Innokampus on minun mieleeni. Pyysin päästä mukaan toimintaan ja työnäytteilläni minut hyväksyttiin Innokampuksen nuoremmaksi innovaatiokonsultiksi eli tuttavallisemmin InnoAgentiksi. Siitä lähtien olen  työskennellyt Innokampuksen InnoAgenttina ja olen päässyt tekemään hyvinkin monipuolisia työtehtäviä. Aluksi osallistuin muiden tavoin Kouvolan ajatushautomotoimintaan, jonka jälkeen pääsin myös itse vetämään kymmenille osallistujille innovaatioiltoja. Kouvolassa innovaatioillat tunnetaan nimellä InnoThursday. Pääsin myös haastattelemaan nuoria Työnhaun Speed Date -tapahtumassa, ja haastattelemaan eri yrityksien johtoryhmiä siitä, minkälaista digikoulutusta he kaipaisivat. Lisäksi minut valittiin valtakunnalliseen viestintätiimiin, jossa olen päässyt kirjoittamaan useita blogitekstejä. Nämä erilaiset työtehtävät ovat opettaneet minulle, että pystyn mihin vain. Olen oppinut Innokampuksella myös sen, että virheet ovat oppitunteja ja jos keskityt niin saat paljon arvokasta kokemusta jatkoa varten. Olen todella kiitollinen siitä, että olen päässyt Innokampukselle töihin, sillä en usko, että missään muualla näin nuorelle uskottaisiin tällaisia työtehtäviä. Ja kuinka me nuoret oppisimme, jos meidän ei annettaisi edes yrittää?

sonja
Sonja on 17-vuotias lukiolainen Kouvolasta.

Viimeisin asia, jonka olen saavuttanut on Innokampus Business Schooliin pääsy. Olen tästä hyvin innoissani. Hain Innokampus Business Schooliin, koska minua kiinnostaa bisneksen teko, ja haluan oppia käytännön bisnestaitoja oikeasti tekemällä sen sijaan, että vain lukisin aiheesta teoriaa. Meillä on jo ollut muutamia tapaamisia, joissa olemme oppineet muun muassa tuotekehityksestä, myynnistä ja ideoinnista. Business Schoolissa kirjat on sysätty syrjään ja oppiminen tapahtuu täysin käytännön harjoittein. Kerran menimme asiakkaamme kivijalkaliikkeeseen havainnoimaan ja suorittamaan erilaisia tehtäviä. Meidän piti mm. selvittää, mikä on asiakkaamme myydyin tuote tai palvelu. Oli todella opettavaista päästä kokeilemaan kenttätyötä.

Kun muistelen 15-vuotiasta Sonjaa, tiedän, ettei hän olisi koskaan uskonut 17-vuotiaan Sonjan olevan tässä missä olen nyt. Sinä kirjoitat oman elämäsi tarinaa, ja jokainen valintasi on osa sitä. Valitse viisaasti, jotta tulevaisuuden sinä voi kiittää sinua valinnoistasi.

 

Sonja Hälikkä, InnoAgentti

Ⓒ Innokampus Oy 2016 | Kansakoulunkuja 3A, 00100 Helsinki | Y-tunnus: 2536983-2