InnoKokki-finaaleissa taisteltiin ruokainnovaatioiden merkeissä

HKScanin, Innokampuksen ja Kotitalousopettajien liiton järjestämässä InnoKokki resepti- ja ruokainnovaatiokilpailussa etsittiin 100-vuotiaan Suomen innovatiivisinta nuorta kokkia. Haku starttasi jo tammikuussa, kun alkukarsintaan osallistui toinen toistaan kekseliäämpää ja innovatiivisempaa ruuanlaitosta kiinnostunutta nuorta. InnoKokin finaaliin selviytyi neljä huikeaa kilpailijaa, jotka olivat jakautuneet kahteen eri kategoriaan: lempiruoka ja perinneruokaa twistillä. Finaalit järjestettiin 10.5. InnoDayssä Suvilahdessa livekokkauksen merkeissä.

Lempiruoka-kategorian voitto meni antaumuksella ahkeroineelle kirkkonummelaisnelikolle. Kirkkoharjun koulun yhdeksäsluokkalaiset Pauli Häkli, Lauri Prudant, Eemeli Tusa ja Iiro Alestalo vakuuttivat tuomariston ajatuksia herättävällä tarinallaan.

”Tämä annos kertoo erilaisuudesta ja ennakkoluulojen voittamisesta. Erilaisuus voi pelottaa aluksi, mutta kun asioihin tutustuu tarkemmin, voi yllättyä positiivisesti, voittajanelikko raotti ajatusta annoksen takana.”

Annoksen maku, esillepano ja monipuolisuus tekivät vaikutuksen. Tuomariston puheenjohtaja, keittiömestari Risto Mikkola kuvaili mustaksi värjätyllä sämpylällä varustettua annosta upeannäköiseksi luomukseksi.

THE BBB -nelikko sai lempiruokakisassa tiukan vastuksen Hannabanaania-
nimellä kisanneesta laurealaisesta Hanna Jalavasta. Hanna valmisti trinidadlaisen kämppäkaverinsa äidin inspiroimaa kanacurrya ja rotia, johon hän tutustui Barbadoksen vaihto-oppilasvuoden aikana. Tuomaristo kuvaili annosta onnistuneeksi street-henkiseksi kokonaisuudeksi, jossa on hyvät, pehmeät maut ja kastikkeen koostumus kohdallaan.

Perinneruokaa twistillä kilpailusarjassa voiton vei tiukasti laurealaiset Sanna Manninen ja Erik Parikka Bodom-annoksellaan. Annos perustui Uudenmaan rooliin eri perinneruokien ”sulatusuunina”. Annoksessa rannikon merelliset elementit yhdistyvät Karjalan pataruokiin. Karamellisoidusta possun plumasta valmistettua annosta täydensivät tyrnimarjat, orvokit sekä hartaasti häränhännistä hämmennetty kastike.

Bodom-tiimi sai vastaansa kiven kovan kilpakumppanin Tyhäm Ryhämin Kristiina Hämäläisestä ja Janina Raatikaisesta. Tyhäm Ryhämin valmistava Potkiva kanakukko oli innovatiivinen, mehukas ja tulinen vaihtoehto perinteikkäälle kalakukolle.

”Rehti ja tiukka kisa ratkesi makuun ja Bodom-tiimin hyväksi. Annoksessa oli juuri sopiva ”kisasuola”, alkupotku ja tyrnimarjan tuoma hapokkuus. Hienosti rakennettu kokonaisuus. Potkiva kanakukko ansaitsee erityismaininnan innovatiivisuudesta. Tässäkin annoksessa maut olivat hienosti tasapainossa, Mikkola summasi tuomariston ajatuksia.”

 

 

Ⓒ Innokampus