Innovoimassa vastuullista Valiota

Innokampuksen nuoret innovaattorit saivat uuden haasteen vastuullisemman maidontuotantoketjun kehittämisestä. Projekti aloitettiin keväällä opiskelijoiden bisnes- ja joukkoinnovointitapahtumassa InnoDayssä, jossa opiskelijoilta kerättiin ajatuksia maidontuotannon vastuullisuuteen liittyen. Vastauksissa kävi ilmi se, että nuoria puhuttelee varsinkin eläinten hyvinvointi sekä eettiset ja ekologiset valinnat maidontuotannossa.

Vastuullisuudesta viestittäminen on haastavaa. Miten tuoda vastuullisia valintoja esille kuluttajia kiinnostavalla tavalla? Valio on nyt jo vastuullisuuden edelläkävijä Suomessa ja haluaa pysyä tällä kärkisijalla jatkossakin. Erityisesti viestimisen vaikeuteen haluttiin löytää ratkaisu, koska Valion vastuulliset valinnat ja lukuisat palkinnot tulivat yllätyksenä monelle projektiin osallistuneelle tiimiläiselle.

”Olin itse mukana Helsingin tiimissä, jossa keskityimme erityisesti vastuullisuuteen logistiikassa ja lopputuotteessa. Tehtävä oli kiinnostava ja mielestäni erittäin ajankohtainen, joten paneuduimme siihen innostuneina. Useammin kuin kerran yllätyin siitä, kuinka paljon en vielä tiennyt Valiosta ja sen toiminnasta, maitoalasta puhumattakaan.” Innokampuksella InnoCoachina työskentelevä Floora kertoo.

Ryhmät Helsingistä, Kouvolasta sekä Turusta olivat tehneet kovasti töitä ja syventyneet suomalaisen maidontuotannon saloihin. Kesäkuun alussa oli aika kuulla myös asiakkaan mielipide ehdotuksista.

”Olemme ilahtuneita tiimien työn tuottamista tuloksista. Nuorten mielipiteiden ja ratkaisutapojen kuuleminen on meille tässäkin asiassa tärkeää. Ryhmät olivat aiheistaan selvästi innostuneita ja tuloksista näki, että he olivat tehneet paljon työtä tiedon etsimisessä. Esille tuli myös uusia vastuullisuuteen liittyviä ajatuksia. Lisäksi raportointitapa oli selkeä ja kattava (raakaideat, pitchaus ja loppuraportti). Seuraavaksi pohdimme konseptien jatkotyöstöä.” Valion innovaatiopäällikko Virpi kertoo.

Floora uskoo, että työskentely Valion projektissa oli kaikille ryhmille kiinnostava ja opettavainen kokemus. Ruoka ja siihen liittyvät eettiset kysymykset ovat lähellä monien opiskelijoiden sydämiä ja siksi niistä on myös tärkeä puhua. Luonnollisesti on myös erityisen hienoa, että nuorempien ikäpolvien ääni ei jää ruoantuotantoon liittyvissä asioissa kuulematta.

Ⓒ Innokampus