Suomesta tekoälyn edelläkävijä

Säätytalolla järjestettiin avoimien ovien päivä lauantaina 26.8. Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi. Valtioneuvoston tiloissa esiteltiin useiden ministeriöiden toimintaa sekä ajankohtaisia aiheita. Yksi eniten keskustelua herättänyt aihe oli tekoäly. Päivän aikana kansalaisilla oli mahdollisuus osallistua työ- ja elinkeinoministeriön ja Innokampus Oy:n järjestämälle tekoälyn peruskurssille.

Mitä on tekoäly? Ensimmäistä puheenvuoroa pitävä VTT:n tutkimusprofessori Heikki Ailisto kertoo sen olevan ihmisen kaltaista ajattelua ja rationaalista toimintaa, jota koneet ja ohjelmistot pystyvät suorittamaan ilman ihmisen apua. Tekoäly on adaptiivista, mikä tarkoittaa sitä, että laite itse mukautuu tilanteeseen eli oppii jotain. Ailiston mukaan tekoälyllä ei kuitenkaan ole omaa tahtoa tai itseymmärrystä.

Tekoälykurssin asiantuntijoiden puheenvuoroissa käsiteltiin myös niin sanottua elefanttia huoneessa eli sitä, tuleeko tekoäly viemään ihmisten työpaikat tulevaisuudessa. Vastaus on kyllä ja ei. Faktahan on se, että tekoäly ja automatisaatio tulevat muuttamaan maailmaa ja sen mukana myös ihmisten työtehtäviä, mutta vielä ei ole tiedossa tietokoneiden vallankumousta, joka syrjäyttäisi ihmisen täysin. Uusia työtehtäviä syntyy, kun vanhoja poistuu. Kuten Merja Fischer sanoi: ”Ihminen synnyttää arvoa ja arvo syntyy vuorovaikutuksesta. Ihminen ei koskaan häviä.” Tekoälyn myötä häviävät työtehtävät liittyvät Ailiston mukaan pääosin rutiinin omaiseen tietojenkäsittelyyn.

Työtehtävät tulevat automatisoitumaan, mutta tarve ihmiselle ei kuitenkaan katoa. Antti Heino IBM:ltä muistuttaa, että ihmisten täytyy oppia työskentelemään tekoälyapulaisten kanssa. Heinon mukaan parhaisiin tuloksiin päästään nimenomaan silloin, kun yhdistetään ihmisen ja tekoälyn parhaat puolet. Tästä esimerkkinä hän mainitsee terveysalan. Dataa ja kuvia erilaisista sairauksista on valtavasti. Sairauden diagnosointi tekoälyn avulla nopeutuu huomattavasti, kun kone etsii esimerkiksi ihosyöpäepäilylle tai röntgenkuville vastaavuuksia järjestelmästä. Näin ollen lääkärille vapautuu enemmän aikaa potilaiden hoitamiseen datan käsittelyn sijaan.

Teknologiamaana tunnettu Suomi tähtääkin myös tekoälyn kärkimaaksi ja toimenpiteisiin on jo ryhdytty.  Ministeri Lintilä on asettanut ohjausryhmän valmistelemaan ehdotusta Suomen tekoälyohjelmaksi. Ohjausryhmää johtava Pekka Ala-Pietilä toteaa tiedotteessa, että innovaatiointensiivisten maiden kuten Suomen kilpailukyky perustuu kykyyn soveltaa uutta teknologiaa tehokkaasti. Myös Heikki Ailisto kirjoittaa blogissaan siitä, miksi hän uskoo Suomen olevan tekoälyn edelläkävijämaa.

Tekoälyn peruskurssin lisäksi yleisö pääsi kokeilemaan erilaisia tekoälysovelluksia Innokampuksen asiantuntijoiden johdolla. Myös pääministeri Sipilä kävi tutustumassa tekoälyn ihmeisiin.

Tekoälyn peruskurssin puheenvuorot voit käydä katsomassa jälkikäteen verkkolähetyksenä tästä linkistä. Nähtävissä on myös esityksissä käytetyt materiaalit.

Ⓒ Innokampus